Sparen en de hoogste spaarrente? Hier moet je op letten

Wij Nederlanders zijn dol op sparen. De Nederlandse Bank heeft daar een mooi overzicht van. Maar hoe kies je nou de beste spaarrekening voor jouw situatie? In dit artikel geven we jou een overzicht van de keuzes die jij hebt.

Spaardeposito of vrij sparen

Er zijn spaarrekeningen met beperkingen. Waarom zou je hiervoor kiezen als je ook een hoge rente krijgt met een spaarrekening zonder beperkingen? Dit noemen wij ‘Vrij sparen’. Welke beperkingen kunnen banken je opleggen?

Je hebt het liefst de vrije beschikking over je spaargeld. Volgende week kun je namelijk ineens toch een deel van je spaargeld nodig hebben. Je wilt ook geen lagere rente krijgen omdat je niet genoeg stort op de rekening of omdat het saldo te hoog is. Ga niet voor beperkingen als het niet nodig is. Door het vergelijken blijkt vaak dat je niet akkoord hoeft te gaan met beperkingen. Een hoge rente is ook mogelijk op een spaarrekening zonder beperkingen. Zo kun je altijd beschikken over je spaargeld bij TradeRepublic met een hoge rente van 4%. Groot voordeel: Je spaargeld is gegarandeerd tot € 100.000.

Spaar met 4% bij TradeRepublic

Spaargeld vastzetten in een deposito

Spaargeld dat je meerdere jaren niet nodig hebt, kun je storten in een deposito. Je zet het geld bijvoorbeeld voor een half jaar of een aantal jaren vast. Een deposito heeft als voordeel dat je een vaste rente krijgt tijdens de looptijd. Je hebt dus geen last van rentedalingen, maar je profiteert ook niet van rentestijgingen. Op dit moment ontvang je maximaal 3,65% voor een deposito met een looptijd van één jaar. Je kunt ook kiezen voor een spaarrekening zonder beperkingen met een rente van 4%.

Een lagere spaarrente over een hoger saldo

De hoogte van de spaarrente kan ook afhankelijk zijn van het saldo op de spaarrekening. Een goed voorbeeld hiervan is de Oranje Spaarrekening van ING. Je ontvangt een spaarrente van 1,5% tot een saldo van €10.000. Over het meerdere ontvang je 1,25%. Heb je een saldo boven de één miljoen? Dan krijg je over het meerdere zelfs geen rente. De bank wil het geld voor je bewaren, maar je krijgt er geen vergoeding over.

Een spaarrekening met een tijdslot

Onder andere de DHB Bank biedt een spaarrekening waaruit je geld kunt opnemen, maar de opname moet je vooraf aankondigen. Het gaat bijvoorbeeld om de DHB Bank CombiSpaarrekening 33. Een opname moet je aankondigen en vervolgens kun je 33 dagen later het bedrag gestort krijgen op je tegenrekening. Ook Rabobank heeft een dergelijke rekening. Ook bij deze varianten kun je jezelf afvragen waarom je hiervoor zou kiezen. Er zijn spaarrekeningen met een hogere rente zonder de fratsen van een tijdslot.

Bekijk alle spaarrentes

Spaarrekeningen gericht op jongeren

Banken kunnen kinderen al op jonge leeftijd aan zich binden door het bieden van kinderspaarrekeningen. Kinderen hebben met deze rekeningen recht op een iets hogere rente in vergelijking met de reguliere spaarrekeningen die de betreffende banken bieden. Het gaat bijvoorbeeld om de Rabobank RegenBoogRekening (2%) of Jeugdsparen van ASN Bank (1,9%). Je doet er verstandig aan om deze rekeningen te vergelijken met andere banken. Kies niet voor een kinderspaarrekening als je veel meer rente kunt krijgen bij een andere bank.

Geld bijstorten is niet mogelijk

Er zijn ook spaarrekeningen waar je eenmalig een bedrag op kunt storten. Later geld bijstorten is niet mogelijk. Geld eraf halen mag wel. Een bank met zo’n rekening is de Italiaanse CiviBank. De rente is laag, dus deze rekening is niet aantrekkelijk om te kiezen.

Conclusie

Ga alleen akkoord met beperkingen als je zeker weet dat je geen last gaat krijgen van de beperking. Ten tweede kies je er alleen voor als het je een voordeel oplevert. Je hebt bijvoorbeeld recht op een hogere spaarrente als je ook beperkingen krijgt. Zeker nu zijn er een aantal spaarrekeningen die jou géén beperkingen opleggen en wél een hogere spaarrente. Logische keuze dan toch?

15 apr.
Trade Republic4,00%
Santander Consumer Bank3,66%
Banca Progetto (via Raisin)3,50%
Distingo Bank (via Raisin)3,35%
Nordax Bank (via Raisin)3,33%
Collector (via Raisin)3,32%
Bigbank3,30%
Klarna (via Raisin)3,29%
InBank (via Raisin)3,24%
Alisa Bank (via Raisin)3,19%

Actuele rentes, vergelijkingen en berekeningen voor hypotheken, lenen en sparen. Of je nu de laagste hypotheekrente zoekt of de hoogste spaarrente… je vindt het hier. Plus van alles over bijna alle financiële onderwerpen: van inflatie tot marktrentes, van belastingtarieven tot lijfrente en pensioen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *